![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany dot. istoty szarej
20 czerwca 2016, 10:30U nastolatków z cukrzycą typu 2. występują zmiany w ogólnej objętości substancji szarej, a także zmiany w ilości substancji szarej w regionach powiązanych z widzeniem i słyszeniem, pamięcią, emocjami, mową, podejmowaniem decyzji oraz samokontrolą.
![](/media/lib/2/1172226757_292087-8718b9127fe101d251700892fd7b2f48.jpeg)
Nie wylewaj zużytego oleju
23 lutego 2007, 10:27Naukowcy z Dowling College w Oakdale znaleźli zastosowanie dla zużytego oleju spożywczego. Zamiast wylewać po usmażeniu frytek czy pączków, można go przekształcić w tani materiał surowy do produkcji biosurfaktantów, czyli biologicznych środków powierzchniowo czynnych. Mogą to być zarówno kosmetyki terapeutyczne, które pomogą w regeneracji uszkodzonej skóry, jak i substancje kontrolujące zakwit glonów w jeziorach czy stawach.
![](/media/lib/86/n-myslenie-c0d8597b59cc7ecc4451bb067337bf07.jpg)
Poważny błąd w teście Turinga
5 lipca 2016, 11:52Na łamach Journal of Experimental and Theoretical Artificial Intelligence ukazał się artykuł, którego autorzy informują o znalezieniu poważnego błędu w teście Turinga. Test ten, opracowany w 1950 roku przez Alana Turinga, ma pomóc w stwierdzeniu, czy maszyna jest na tyle inteligentna, by nie można było odróżnić jej od człowieka
![Mysz domowa© Rasbaklicencja: GNU FDL](/media/lib/13/1186397342_266264-2cd37caed58570b3b765c6eb2af4a04a.jpeg)
Ośrodki seksu poza mózgiem?
6 sierpnia 2007, 10:45Po usunięciu odpowiadającego za węch narządu Jacobsona wcześniej bierne samice myszy zaczynały się zachowywać jak aktywne samce: wspinały się na osobniki obojga płci, wykonując przy tym ruchy frykcyjne.
![](/media/lib/126/n-prawa-dlon-2f3e8169121f3846bedd996fd79967e0.jpg)
Skupiona wiązka ultradźwięków zmniejsza drżenia u chorych z parkinsonem
31 października 2017, 13:16Małe pilotażowe badanie wskazuje na skuteczność skupionej wiązki ultradźwięków w leczeniu drżenia w przebiegu choroby Parkinsona.
![](/media/lib/32/mozg-hologram-b0191ce6d382dc5fe906e685a7247bba.jpg)
Nowe MRI śledzi nie tylko przepływ tlenu
3 marca 2010, 10:38Naukowcy z MIT-u wielokrotnie mutowali kontrast używany przy funkcjonalnym rezonansie magnetycznym, by lepiej wiązał się z jednym z neuroprzekaźników – dopaminą. Dzięki temu podczas badań będzie można śledzić nie tylko wzrost przepływu natlenowanej krwi w odpowiedzi na różne bodźce, ale także wielu związków chemicznych.
![](/media/lib/308/n-chrapacz-ae756e4f1c2f6a117fb634037755c823.jpg)
U chrapiących występują rozległe uszkodzenia tkanki nerwów i mięśni podniebienia miękkiego
15 maja 2018, 10:40U osób, które chrapią, występują rozległe uszkodzenia tkanki nerwów i mięśni podniebienia miękkiego. To z kolei może powodować problemy z przełykaniem i przyczyniać się do rozwoju bezdechu sennego.
![](/media/lib/178/n-oseberg-d1f6ef533ef5baf4c92e39df3be5b1d4.jpg)
Perski jedwab Wikingów
5 listopada 2013, 13:59Profesor Marianne Vedeler z Uniwersytetu w Oslo twierdzi, że Wikingowie utrzymywali ze Wschodem bardziej złożone relacje handlowe niż się nam wydaje. Vedeler przez cztery lata prowadziła szczegółowe badania fragmentów jedwabiu i doszła do wniosku, że znaczna jego część została zakupiona w Persji, a nie zrabowana w kościołach z Wysp Brytyjskich.
![](/media/lib/308/n-chrapacz-ae756e4f1c2f6a117fb634037755c823.jpg)
Chrapanie uszkadza mięśnie i nerwy górnych dróg oddechowych i zaburza regenerację
2 maja 2019, 12:17Ciągle wibracje powodowane przez chrapanie mogą prowadzić do uszkodzeń górnych dróg oddechowych. To z kolei może powodować zaburzenia połykania i zwiększać ryzyko wystąpienia obturacyjnego bezdechu sennego (OBS).
![](/media/lib/101/n-chinszczyzna-307807f51823e905ee8ee76dc1d835e4.jpg)
Skutki tempa jedzenia u ludzi z różną wagą
30 grudnia 2013, 12:45Aby zbadać zależności między tempem jedzenia a spożyciem energii, zespół badaczy z Wydziału Kinezjologii Texas Christian University poprosił osoby z prawidłową wagą, nadwagą i otyłością o zjedzenie 2 posiłków w kontrolowanym środowisku. Przed i po posiłku pytano także o uczucia głodu i nasycenia.